Blogin Vieraspöytä: Riitta Saarikko
Syksyisen viikon blogivieraani on Riitta Saarikko Kemiönsaarelta. Riitta toimi 1990-luvulla tutkijana selvittäen ilmastonmuutoksen vaikutuksia kasvinviljelyyn Suomessa. Tuolloin tulevaisuutta luotaavat skenaariot, joita tekemässä Riitta oli, koskivat kiinnekohtana vuotta 2020, jonka nyt olemme ylittäneet.
Silloin tajusin, että järkiperustelut eivät riitä ihmiskunnan luontoa raiskaavan käytöksen muuttamiseen: tarvitaan myös henkilökohtaista muutosta yksilötasolla ja kontaktia omaan sydämeen ja tunteisiin.
Riitta alkoi opiskella kehon, kehotietoisuuden ja tunteiden yhteyttä. Vuodesta 2001 alkaen hän on ollut hyvinvointialan yrittäjä. Tässä työssä kaiken toiminnan keskiössä on kaikkina vuosina ollut kehollinen viisaus. Siksi Riitan yrityksen nimi on Viisas Keho Oy.
Riitan perheeseen kuuluu mies ja kaksi jo pesästä lennähtänyttä poikaa. Hän on iloinen siitä, että elämä pakotti hänet 1990-luvun lopulla muutokseen. Tämä kehotietoisuuden matkan on tukenut Riittaa myös äitiydessä ja lisännyt hänen kykyään kohdata lapsiaan myös tunnetasolla.
Riitta nauttii luonnonläheisestä elämästä.
Saaristossa voin nähdä tähtitaivaan, seurata aitiopaikalta vuodenaikojen kiertoa, viljellä omat potut ja yrtit ja käydä välillä kalassakin.Täällä on helppoa tavoittaa tunne, että olen osa jotakin isompaa kokonaisuutta. Elämää ei tarvitse suorittaa.
Tervetuloa Riitta
Mistä lähti liikkeelle oma kehotietoisuutesi prosessi? Millaisia vaiheita kehotietoisemmaksi kehkeytymisessäsi on ollut?
- Kuulin Rosen-terapiasta vuonna 1998, kun elämässäni alkoi iso sisäisen kasvun prosessi. Rosen-terapiassa minua kiehtoi se, että toinen ihminen – terapeutti - seisahtui todella olemaan läsnä kanssani. Hän halusi kuulla, mitä minussa tapahtuu puhetta syvällisemmällä tasolla. Terapeutin kehollinen läsnäolo loi turvaa ja luottamusta. En todellakaan siis miettinyt, että nytpä alan kehittää itseäni kehotietoisemmaksi! Mutta inspiraatio kehon ja tunteiden yhteyteen oli herännyt. Aivan huikea, uusi ulottuvuus elämässä.
- Olen aina tykännyt liikkua. Kehollinen läsnäolo toi liikkeeseen syvempiä ulottuvuuksia. Nautintoa, ilmaisun vapautta, vuorovaikutusta toisten kanssa ilman sanoja, iloa ja leikkiä. Minua kiehtoi vapaamuotoisuus, kehollisten impulssien tutkiminen ja tietoisuus liikkeessä. Essential Motionissa minua puhutteli leikki ja yhteisöllisyys, jossa on turvallista ilmaista omasta sisäisyydestään käsin. Essential Motion on myös syventänyt kykyäni löytää turvallinen ankkuri omasta kehosta hankalissakin tilanteissa.
- Kolmas tärkeä väylä omassa kehityksessäni on ollut psykomotorinen Pesso Boyden -terapia. Se on tarjonnut ikään kuin pisteen i:n päälle. Olen saanut kehotietoisuuden, mielikuvituksen ja sanojen avulla uusia kehossa helpotuksena tuntuvia ”muistoja”, jotka täyttävät menneisyyden ihmissuhteissa tapahtuneita vaurioita.
- Kehotietoinen yli kahdenkymmenen vuoden matkani on ollut mitä suuremmassa määrin sisäistä kasvun matkaa siksi ihmiseksi, joka oikeasti olen ja haluan olla.
Mitä kehotietoisuus merkitsee sinulle nykyisin? Millaista on kehotietoinen elämä?
- Tärkeintä on turva ja rauha olla läsnä ja kyky palata läsnäoloon - kotiin omaan kehooni. Voin kohdata itseäni, omia tunteitani, mutta myös toisia ihmisiä ja heidän kokemuksiaan ja tunteitaan. Voin antaa tilaa inhimillisyydelle. Sen avulla voin rauhoittaa tunteitani, ja palata tietoisesti luottavaiseen toiveikkaaseen mielenmaisemaan.
- Kehotietoisuus on arjen ihmistaito, jota mielestäni pitäisi opettaa kouluissa! Se auttaa huomaamaan, mitä keho kertoo tunteista ja tarpeista. En laiminlyö liikaa perusasioita, mutta en myöskään nipota tai noudata ulkoapäin annettuja sääntöjä kellontarkasti. Keho tietää minulle hyvästä rytmistä.
Miten oma erityisherkkyytesi liittyy kehotietoisuuteen?
- Varmastikin oma herkkyyteni on johdattanut minua kehotietoisten menetelmien pariin ja asiakastyöhön terapeuttina. Saan usein palautetta, että olen erityisen kunnioittava toisten rajojen suhteen työskentelyssäni. Tämä johtuu varmastikin siitä, että arvostan suuresti, kun omia rajojani kunnioitetaan. Myös hiljainen läsnäolo ja sitä kautta mahdollistuva yhteys toiseen ihmiseen on tärkeää.
Millaisia palveluita tarjoat, kun toimit kehotunnetaitovalmentajana, Rosen-kehoterapeuttina ja Essential Motion -ohjaajana?
- Minulla on ollut 23 vuoden ajan yksityisvastaanotto. Asiakkaat hakeutuvat vastaanotolleni esimerkiksi masennuksen, uupumuksen, stressin, tunne-elämän vaikeuksien tai kehollisten jännitysten takia. Lähdemme kuulostelemaan, mitä keho kertoo juuri nyt tilanteesta. Rosen-kehoterapia perustuu kohtaavaan kosketukseen, kun taas Essential Motionissa kehollista kokemusta tutkitaan liikkeen avulla. Psykomotorisessa Pesso Boyden -terapiassa taas tavoitteena on luoda korjaavia kokemuksia, uusia ”muistoja” menneisyyden ihmissuhteissa syntyneisiin haavoihin. Oleellista on valita kullekin asiakkaalle sopivat tavat avata elämän solmuja.
- Olen myös ohjannut ryhmiä vuodesta 2001 alkaen. Kotona kehossa -valmennuksen olen kehittänyt yhteistyössä kollegani Pirjo Salon kanssa. Ohjelman tavoitteena on tukea kehotietoisuuden, kehon ja tunteiden välisen yhteyden vahvistamista.
- Vuodesta 2004 alkaen olen myös järjestänyt täydennyskoulutuksia, seminaareja ja kursseja, joissa usein on ollut ulkomaisia huippuasiantuntijoita. Intohimonani on laajentaa ymmärrystä ja tuoda toimivia välineitä sisäisen kasvun tueksi.
Millaisia asiakkaita sinulle tulee?
- Useimmiten asiakkailla on jokin vaiva tai ongelma, johon he etsivät apua. Meillä on pitkä perinne, jossa on uskottu keskusteluun perustuvan psykoterapian olevan riittävää tunne-elämän häiriöiden hoidossa. Kehollisen kokemuksen merkityksellä on herätty pikkuhiljaa. Kuitenkin sikiölle, vauvalle ja pienelle lapselle kosketus ja kehollinen kokemus on keskeistä. Esimerkiksi turvalliset rajat ovat ennen kaikkea fyysinen kokemus.
- Kun ihmisellä on varhaisiin vaiheisiin liittyviä traumoja ja vaille jäämisiä, kaltoinkohtelua, ymmärtämättömyyttä kehittyvän lapsen tarpeista, on niitä vaikeaa tai mahdotonta tavoittaa puheen kautta. Henkilöille, joilla on varhaisia traumoja tai kiintymyssuhdevaurioita, ovat keholliset metodit erityisen tärkeitä.
Miksi meidän on hyvä olla kehotietoisempia ja millaisia haasteita voi syntyä, jos emme sitä ole?
- Tunteet tuntuvat kehossa ennen kuin mieli osaa niitä jäsentää. Kun kehotietoisuus on hataraa, yhteys omiin tunteisiin voi olla jopa katkennut tai rajoittunutta. Omaa itseä ja aitoja tunteita voi olla vaikea näyttää. Spontaanit ilmaisut voivat herättää voimakasta häpeää. Tunteet voivat jäädä hahmottomiksi möykyiksi sisällemme ja oireilla moni eri tavoin. Kuten vaikkapa masennuksena, lihaskipuina ja muina psykosomaattisina oireina.
- Toisten ihmisten tunteita ei voi tunnistaa ja kohdata, jos ei ole kykyä kohdata omia tunteitaan. Oma rajoittuneisuus siirtyy myös lapsille, jotka luonnostaan ovat avoimia ja kehotietoisia. Kohtaamattomuuden kipeä kierre jatkuu ja lapset ja nuoret vuorostaan oireilevat.
- Kun yhteys kehoon on heikko, on vaikea pitää huolta omista tarpeista, niin fyysisistä kuin psyykkisistä. Kehon kuvassa voi olla ongelmia ja omaa kehoa, sen ulkonäköä, toimintaa tai toimivuutta voi olla vaikea hyväksyä.
- Ihmisen ollessa läsnä tässä ja nyt kehossaan hän on henkisesti tavoitettavissa. Hän luo luonnostaan miellyttävää, empaattista ja turvallista ilmapiiriä. Myös toiset aistivat, että hänellä on yhteys omaan sisäisyyteen ja sydämeen. Hänellä on taito katsoa maailmaa ei vain älyllä, vaan myös sydämellä. Tätä taitoa tarvitsemme näinä aikoina, kun on iso huoli ympäristömme tuhoutumisesta. Jotta oppisimme kunnioittamaan luonnon resursseja, ei vain käyttämään niitä itsekkäästi hyväksemme.
On moninaisia syitä kehittää ja ylläpitää yhteyttä aistivaan kehoon. Kehon kautta on tie sydämeen ja sielun sopukoihin. Siihen ihmiseen, joka haluankin olla.
Kiitos Riitta haastattelusta.