Blogin vieraspöytä: Maija Kippo

Tämän vuoden ensimmäinen blogivieraani on Maija Kippo. Hän on 36-vuotias, Espoossa asuva kuvataiteentekijä. Maijan juuret ovat Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla. Hän vietti lapsuutensa Seinäjoella ja Kokkolassa, joissa kaupungeissa hän kävi peruskoulun ja lukion. Maijan lapsuuden rakkain harrastus oli ratsastus, jota hän harrasti kymmenen vuotta. Maija kertookin olleensa jo lapsesta lähtien hyvin eläinrakas ja hänen kodissaan olikin lemmikkejä: koira ja kani.

Reilut 16 vuotta sitten Maija muutti Helsinkiin ja hän on sen jälkeen asunut Uudellamaalla sekä lyhyempiä ajanjaksoja Ruotsissa ja Espanjassa. Maija opiskeli ensin hotellivirkailijaksi ja työskenteli Ruotsissa Göteborgin lähellä hotellissa. Tämän jälkeen Maija suoritti kurssimuotoisesti matkaoppaan tutkinnon ja hän oli Tjäreborgilla töissä Espanjassa.

Maija jatkoin opiskeluja ammattikorkeakoulussa palveluiden tuottamisen ja johtamisen koulutusohjelmassa restonomiksi. Tämän jälkeen hän on työskennellyt erilaisissa ravintola-, matkailu- ja liike-elämän työtehtävissä. Tällä hetkellä Maija toimii konsulenttina.

Maijan vapaa-aika kuuluu lähimmäisten seurassa, koiraa hoitaen ja sen kanssa luonnossa liikkuen. Hän omistaakin reilun vuoden vanhan Shih tzu -pojan. Maija pitää myös mökkeilystä ja matkustelusta sekä musiikin kuuntelusta. Vapaa-aikaan kuuluu myös säännöllinen kuntosalilla käynti ja meditointi. Joskus ohjelmassa ovat salsatunnit ja taidemuseoissa käynnit.

Tervetuloa Maija

Miten maalausharrastuksesi on alkanut ja mitä vaiheita siinä on ollut?

  • Maalausharrastukseni alkoi toiveena laajentaa omaa luovuutta elämässäni. Aloitin maalauksen kesällä 2019 ja varsinainen innostus puhkesi keväällä 2020, jolloin jäin etätöihin koronapandemian myötä. Aikaa luovuudelle löytyi selkeämmin, kun erilaiset rajoitukset tulivat koronan johdosta. Produktiivisin kausi maalaamiselle on ollut keväästä 2021 aina alkusyksyyn 2022 saakka.

Millaisia maalauksia teet, mistä saat aiheita ja inspiraatioita? Miten kuvailet omaa tyyliäsi?

  • Teen värikkäitä ja energisoivia naivistisia maalauksia. Tyylini on siis naivistinen ja olen itseoppinut. Saan inspiraatiota maalauksiini matkustaessa ulkomailla esimerkiksi erilaisista rakennuksista tai muista yksityiskohdista, luonnosta ja ihan vain ideat putkahtelevat mieleen arkisissa tilanteissa. Maalaankin usein intuitiivisesti vailla varsinaista selkeää luonnostelua. Taiteessani on usein kuvattuna erilaisia naishahmoja sekä joitain eläimiä kuten koiria ja hevosia. Joihinkin taideteoksiini on käytetty kangasta uusiomateriaalina. Seuraava ideanikin on selvillä ja alan jatkossa maalaamaan töihini kehykset ympärille.

Millaisesta kuvataiteesta itse pidät? Onko sinulla joitakin suosikkitaiteilijoita?

  • Itse pidän monenlaisesta taiteesta. Itseäni kiehtoo esimerkiksi nykytaide, ekspressionismi, naivismi sekä art nouveau tyylisuuntaus. Suosikkitaiteilijoitani ovat esimerkiksi Alfons Mucha ja Henri Rousseau. Muchalla on hienoja yksityiskohtaisia kukka-aiheisia töitä, jotka kuvaavat nuoria naisia. Henri Rousseaun vihreät ja viidakkoaiheiset työt ovat kauniita ja eksoottisia. Suomalaisista taiteilijoista tietenkin Tove Janssonin muumihahmot kiehtovat. Toki on monia muitakin upeita taiteilijoita, mutta nämä nyt tulevat ensimmäisenä mieleeni.

Olet erityisherkkä. Miten se tulee esille maalauksissasi?

  • Tämä onkin haastavampi kysymys. En ole miettinyt tai analysoinut ikinä tarkemmin sitä, miten erityisherkkyys tulee taiteessani esiin. Voisin vastata näin, että kun aloitan maalaamisen se on kuin  ”huumetta addiktille” eli se vie täysin mukanaan, ajantaju häviää ja vajoan omiin ajatuksiini. Toisin sanoen aika pysähtyy.
  • Minulla on tunne kuin maalaus toimisi terapiana eli se vähentää aistikuormaani sekä työstressiä. Maalaus auttaa palautumaan hyvin haastavista tilanteista. Maalauksen aikana ja sen jälkeen minusta tulee jälleen levollinen, rauhoittunut ja hyväntuulinen. Maalatessani silmiini syttyy palo ja näen itseni jotenkin vahvempana ja merkityksellisenä. Maalaus tuo merkityksellisyyden tunnetta elämääni.
  • Toisinaan maalaus ei onnistu, jos elämässä on paljon kuormaa. Esimerkiksi syyskuusta 2022 alkaen minulla on ollut vähemmän produktiivinen kausi johtuen muista haasteista, jotka ovat vieneet energiaani.
  • Eritysherkkyyden näkökulmasta on siis niin, että koen oman herkkyyteni hyödyksi taiteessani, koska ilman sitä tuskin olisin kiinnostunut maalaamisesta tai tekisin sitä. Maalaamisella on minulle voimaannuttava vaikutus. Yleensä maalaamisen yhteydessä kuuntelen myös musiikkia ja saan samalla omaa aikaa. Luovaa työtä en kuitenkaan pysty tekemään liian kiireellisessä aikataulussa. Toisinaan minulla on tunne kuin maalaus olisi elämäntehtäväni ja luulen, että tämä on loppuelämän harrastus tai työ.
  • Olen perinyt kiinnostusta taidekasvatukseen vahvasti jo lapsuudessani, sillä äitini on kuvaamataidon opettaja. Äidilläni oli aina lapsuudessani menossa joku projekti ja meillä oli kirjahylly täynnä taidekirjoja. Taide näkyi myös vahvasti kotimme sisustuksessa.

 

Olet maalannut kuvituksen kirjaan ”Erityisherkkien elämää - vapaa-aika palautumisen, voimaantumisen ja ilon lähteenä”. Millainen prosessi tämä on ollut? Olet valinnut yhden kirjan kuvan tähän blogiin. Kerro jotakin tästä kuvasta.

  • Tämä yhteinen kirjaprojekti Hannun kanssa on ollut hyvin inspiroiva, mielenkiintoinen ja vahvistanut omaa identiteettiäni taiteilijana ja kuvittajana. Aikataulussa pysyttiin kohtuullisen hyvin, mutta viimeisimmät työni tein aika nopealla aikataululla, joten en ole niihin aivan yhtä tyytyväinen kuin osaan aiemmista töistäni, mutta ne sopivat kuitenkin hyvin kirjan kokonaisuuteen.
  • Tämä kirjassa oleva kuva, "Meren alla" (2022) on saanut inspiraation Ranskassa viime kesänä vieraillessani  Bretagnen alueella pienessä Saint-Jacut-de-la-Merin kaupungissa. Keräilimme rannikolta simpukoita, jotka näkyvät myös tässä taideteoksessa.

Millaisia kuvataiteeseen ja kuvittamiseen liittyviä tulevaisuuden suunnitelmia sinulla on? 

  • Vuoden 2023 ensimmäinen puolisko on kohtuullisen kiireinen taideprojektien osalta aina kesään saakka. Parhaillaan suunnittelen ja maalaan kannen Saksassa julkaistavaan työelämän henkisyyttä käsittelevään kirjaan.
  • Tampereella toteutuu 2.-29.4. taidenäyttelyni kumppanuustalo Arttelin tiloissa.  Pidämme siellä myös ”Erityisherkkien elämää” -kirjamme julkaisutilaisuuden 11.4.
  • Myöhemmin keväällä, toukokuussa, on suunnitteilla näyttelyni Helsingissä Ateljee Hernessä Kruunuhaassa. Tarkemmat päivät selviävät myöhemmin.
  • Toivon saavani enemmän aikaa ja inspiraatiota maalaamiseen tulevana kesänä 2023 sekä loppuvuonna. Kesälomallani haluan käyttää aikaani rentoutumiseen ja maalaamiseen, koska se on myös arjesta palauttavaa. Loppuvuosi 2022 sekä alkuvuosi 2023 on ollut haastavaa aikaa enkä ole saanut itsestäni irti toivomaani luovuutta. Pimeä vuodenaika ja jonkinlainen stressi ovat syöneet luovuuttani.
  • Kesällä ajatuksenani on suunnitella omaa instagramiani toimivammaksi, mahdollisesti uusia omia nettisivujani sekä luoda itselleni jonkinlainen logo taidetililleni. Kaikkea muutakin pientä ideaa on  kuten esimerkiksi kehittää maalauksistani postikortteja. Pääasia on kuitenkin keskittyä maalamiseen ja sen tuomaan hyvään oloon. Jossain vaiheessa olisin itse kiinnostunut hakemaan ”Naivistit Iittalassa” kesänäyttelyyn. Uskoisin, että vuosi 2024 voisi olla tähän sopiva.

Suuri kiitos Maija mielenkiintoisesta haastattelusta. 

Artikkelikuvan ottaja: Inkeri Kavanterä