Matkailua monenlaista - hyvinvointia monenlaatuista 

Muistele omia matkojasi:

  • millainen matka on erityisesti jäänyt mieleesi ja miksi?
  • mikä matka aikaansai sinussa jonkinlaisen muutoksen, pienen tai suuren?
  • millainen matka on parantanut mielesi ja kehosi hyvinvointia?

Syksyni yksi highlight, selkeä kohokohta, on ollut ”Hyvinvointia edistävän matkailun” -kurssin pitäminen Tampereen Työväenopistolla. Kurssi-ideani taustalla on toisaalta ollut useat omat, tuollaiset matkat eli esimerkiksi jooga-, meditaatio-mindfulness- ja vaellusmatkat. Toisaalta etnologian pro gradu-tutkielmani Camino de Santiagon -pyhiinvaelluksesta sain minut laajemminkin pohtimaan matkailun erilaisia muotoja ja merkityksiä.  Mutta niinhän siinä on syksyn aikana käynyt, että kun opettaa jotakin asiaa, oppii itse paljon uutta ja innostuu todella paljon.

Hyvinvointimatkailulla on omat, sille ominaiset piirteensä. Luontomatkailun tutkija Henna Konun mukaan yhteistä hyvinvointimatkailun eri muodoille on terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen. Matkailijan motiivina voi olla  rentoutumisen tavoittelu, arjesta irrottautuminen, hemmottelu, liikunta tai henkinen hyvinvointi. Jokin matka voi aikaansaada elämän käännekohdan ja arvojen muutoksen, vaikkapa siirtymisen terveempään ravintoon. Lisäksi hyvinvointimatkailussa voi korostua elämysten ja aitojen, autenttisten kokemusten tavoittelu. Siksi ei sovi esimerkiksi unohtaa kulttuurimatkailun vaikutusta hyvinvoinnin edistäjänä.

 

Tuon Henna Konun määritelmän alle mahtuu tietysti monenlaisia matkailun muotoja. Kurssillani käsittelen:

  • pyhiinvaellusmatkailua ja luostarilomia
  • henkistä matkailua
  • wellness-matkailua
  • luontomatkailua ja ekoturismia
  • liikunta- ja urheilumatkailua
  • kulttuuri- ja perinnematkailua sekä
  • vapaaehtoistyöhön liittyvää matkailua

 

Konkreettisemmin tuo lista voi tarkoittaa kylpylälomaa hoitoineen, vaeltamista kansallispuistossa, museopainotteista kulttuurimatkaa, vuorikiipeilymatkaa tai näiden eri tyyppien sekoittumista yhden matkaperiodin aikana. Matkan maantieteellinen kohde voi tietysti vaihdella naapurimaakunnan luontomaisemista maailman laidalle Balin rannoille joogailemaan.

Tyypillistä ajallemme onkin se, että matkailun muodot sekoittuvat. Ehkä haluaisit kokeilla metsäjoogaa jollakin matkalla. Onko se luonto-, liikunta- vai henkistä matkailua? Samantekevää.  Pääasia, että sinä voit hyvin ja nautit tuosta joogakokemuksesta metsän hellässä rauhassa.

Luksusluontoa

Aamulehdessä oli 24.10.2021 laaja kirjoitus Rantasalmelle valmistuvasta Kuru Resort-lomakeskuksesta. Julkisuudesta tunnetut Jutta ja Juha Larm ovat sen yhdet taustahenkilöt ja omistajat. Kuru Resort lupaa rentoutumista ja palautumista luksuspuitteissa. Luonto on siellä lähellä, mutta lomakeskuksen liikeajatus ei rakennu luontoaktiviteetteihin.

Tarkastellessaan hyvinvointimatkailun trendejä tutkija Melanie Smith on tuonut (2013) esille yhtenä vahvistuvana suuntauksena retriittipaikkojen sijoittaminen luonnon keskelle. Niistä haetaan nimenomaan rauhaa, jolloin luonto on kehys tuon sisäisen rauhan saavuttamiselle.  Voimme siis todeta, että hyvinvointimatkailun laajasta kirjosta pelkästään luontomatkailu haarautuu monenlaisiin vaihtoehtoihin. Joku hakee seikkailullisuutta omalla pitkällä melontaretkellään, toiselle riittää luonto maisemana Kuru Resortin Villan ikkunasta.

Gustavsvärn ja Schwarzwald

Asetin sinulle hyvä lukijani blogin alkuun muutamia kysymyksiä. Hyvinvointimatkailun kurssin pitäminen on saanut minut itsekin pohtimaan merkittävimpiä matkailukokemuksiani juuri hyvinvoinnin näkökulmasta. Usein tuntuu, että ne viimeisimmät matkat ovat olleet kaikkein parhaimpia. Siten vapaaehtoistyö Gustavsvärnin majakkasaarella kesällä 2020 on jäänyt mieleeni. Päiväretkeilijöille kahvin tarjoaminen ja kiireetön rupattelu, luonnon läheisyys ja keskikesän kauniit illat olivat vaikuttava kokemus.

Mutta oman muutoksen ja sekä mielen että kehon hyvinvoinnin kannalta nostan kuitenkin esille vaellusmatkani Schwarzwaldissa kesällä 2017. Mainiot vaellusreitit, Titisee-Neustadin upea kylpylä, Hinterzartenin hiihtomuseo -  monet asiat ovat vahvoja muistoja tuolta matkalta.  Mutta ennen kaikkea 25 km vaellus Bernaun laakson rinteillä. Kokemus ja jaksaminen motivoi minut lähtemään vuoden kuluttua Camino de Santiagon reitille. Sen pohjalta syntyi edellä mainittu pro gradu-tutkielmani, joka puolestaan johdatti minut tämän syksyn kurssin pitämiseen ja siten tämän tekstinkin kirjoittamiseen. Puhumattakaan muista vaikutuksista.

Jonkin meille tärkeän matkan vaikutukset näemmekin vasta myöhemmin. Ajallinen etäisyys ja muistojen kirkastuminen asettaa matkan omalle paikalleen ja tekee siitä jotakin toista merkittävämpää.

Niin: mikä onkaan ollut se sinun elämäsi matka hyvinvoinnin ja muutoksen näkökulmasta?


Artikkelikuva: Bernaun laakso, Etelä-Schwarzwald.

Palstakuva: Gustavsvärnin majakka, Hanko.