Erityisherkkyys ja yrittäjyys: Anne Rumpunen

Anne Rumpunen on tämän kerran blogivieraani. Keskustelumme aiheena on yrittäjänä toimiminen ja miten erityisherkkyys vaikuttaa siihen. Mutta ensi hieman Annesta ja hänen taustoistaan. Näin hän kuvaa ytimekkäästi itseään:

Olen “prinsessa -65”, eli kypsään naisen ikään ehtinyt, paljasjalkainen oululainen, yhden jo aikuisen tyttären äiti.

Annen suvun juuret vievät Karjalaan ja Turun seudulle. Hänen vanhempiensa perheet asettuivat asumaan Annen pappojen töiden perässä Oulujärven rannalle Vaalaan. Annen vanhemmat perustivat kotinsa Ouluun ja hänen kotinsa onkin aina ollut Oulussa. Vaala on kuitenkin usein ollut kohteena ja kiintopisteenä ja Anne on paljon viettänyt siellä aikaa äitinsä  sukulaisissa ja oman perheen mökillä Oulujärven rannalla.

Ennen yrittäjäksi ryhtymistä Anne on tehnyt työuransa monenlaisissa asiakaspalvelutehtävissä. Työpaikkoina ovat olleet muun muassa Tele, Oulun yliopistollinen sairaala ja palo- ja pelastuslaitos. Anne kertoo hieman vahingossa päätyneensä ICT-alalle mikrotukihenkilön ja ohjelmistosuunnittelijan valmennusohjelmien kautta. Hän työskenteli koodarina ja ohjelmistosuunnittelijana, sovellusasiantuntijana sekä kouluttajana  ja tiimin esimiehenäkin useita vuosia. Yhteensä ICT-alalla vierähti yli 22 vuotta.

Vastapainona työlle ja voimaantumisen muotona Annella on ollut käsillä tekeminen ja tanssiminen:

Olen käsityölaisperheestä ja monenlaiset käsillä tekemiset ovat olleet aina harrastuksenani.  Siinä näkee suht nopeasti kättensä jäljen. Käsityönä on syntynyt kaikkea: kappaletavarasta rakennetusta talosta aina villasukkien kutomiseen asti. Lavatanssi on ollut toinen pitkäaikainen harrastukseni aina nuoruudesta lähtien.

Erityisherkkyytensä Anne tiedosti vasta aikuisiällä. Se on avannut ja selvittänyt monia lapsuuden ja nuoruuden kokemuksia. Anne on toiminut Suomen erityisherkkien yhdistyksessä levittäen tietoa erityisherkkyydestä.

Sain toiminnan kautta useita ihania ystäviä näin aikuisiällä. On kiva kuulua kaltaistensa heimoon. Meidän ei tarvitse selittää toisillemme tuntemuksiamme. Me tiedämme.

Tervetuloa Anne

Miten yritystoimintasi on alkanut ja kehittynyt ja onko sinulla ollut jonkinlainen haave yrittäjänä toimimisesta?

 • Lapsena olin nähnyt suvussani yrittäjiä ja osaksi seurannut hyvinkin läheltä  heidän elämäänsä. Myöskin lapseni isä toimi yrittäjänä. Itselläni ei kuitenkaan ollut lapsuudessa eikä nuoruudessa ajatusta yrittäjäksi ryhtymisestä.
 • Yritystoimintani alkoi vahingossa, kun ihastuin Aloe veran ihoa hoitaviin ominaisuuksiin Vietnamin lomamatkallamme. Olen lapsesta asti kärsinyt iho-ongelmista ja sain Vietnamissa Aloe vera kasvin lehden sisägeelistä apua auringonpolttamiin, mutta samalla myös kasvojeni aknenäppyihin.
 • Oulussa minut sitten myöhemmin kutsuttiin Forever Living Productsin Aloe vera -tuotteiden esittelyyn. Siellä kerrottiin, että Aloe veraa voi juodakin ja että tuotteita saisi tilattua halvemmalla omilla tunnuksilla. Halusin tottakai heti omat tunnukset ja ryhtyä kokeilemaan Aloe veran vaikutuksia ihooni sisäisesti nautittuna. Tuolloin olin jo tietoinen siitä, että koliikkivauvasta asti minua vaivanneet iho-ongelmat olivat suolistoperäisiä. Siitä kaikki sai alkunsa.
 • Minulla ei tosin vielä tuolloin ollut tarkoitus lähteä myymään tuotteita muille, mutta kun niitä itse käytin ja hyväksi havaitsin, en vaan voinut olla kertomatta Aloe vera -pohjaisista tuotteista ympärilläni oleville ihmisille. Ja kun Forever yrityksenä tarjoaa 90 päivän asiakastyytyväisyystakuun tuotteilleen, niin minulla ei ole mitään riskiä tässä liiketoiminnassa. Toiminimen jouduin perustamaan vuonna 2016, koska tuotteiden kysyntä oli niin runsasta, että minun oli ilmoittauduttava alv-velvolliseksi. Kotisivuiltani löytyvätkin tämän hetkiset palveluni.
 • Sittemmin olen palkkatyöni ohella kouluttautunut Suomalaisen eroseminaarin® ohjaajaksi, Rakastava valinta® - parisuhteen parhaaksi -ohjaajaksi ja viimeisimpänä elämäntaidon ratkaisukeskeiseksi valmentajaksi LCF Life Coach®. Olen suorittanut myös yrittäjän ammattitutkinnon, jotta saisin yrittämisen teoriatkin haltuun.

Millaisia palveluita tarjoat yrittäjänä ja millaisia asiakkaita ja asiakasryhmiä sinulla?

 • Ohjaan Oulussa Suomalaisia eroseminaareja eronneille tai eroaan harkitseville. Ryhmissä on henkilöitä, jotka ovat eronneet jo vuosia sitten ja heidän suhteensa ovat päättyneet aina jostain syystä. Vertaisryhmiin hakeutuu myös juuri eronneita henkilöitä, itse päätöksensä tehneitä tai eropäätöksestä juuri kuulleita. Lisäksi ryhmissä on myös heitä, jotka vasta harkitsevat eroaan. Yhdentoista tapaamiskerran aikana, yhteensä 33 tuntia, käymme läpi yhdysvaltalaisen kasvatustieteen tohtorin, psykologi ja perheterapeutti Bruce Fisherin kehittämän jälleenrakennuskuution tunteita, joita kriisin kohdannut ihminen tutkitusti läpikäy.
 • Rakastava valinta® - parisuhteen parhaaksi -kurssilla tutustumme itseemme vieläkin syvällisemmin. Kurssin aikana keskitytään yksilön mahdollisuuksiin vaikuttaa omien parisuhteittensa laatuun ja harjoitellaan hyvässä ihmissuhteessa tarvittavia taitoja. Etsitään vastausta kysymykseen "Tuenko toiminnallani rakkaudellista suhdetta ja mitä voisin vielä aiheesta oppia?" Kurssi on mahdollista käydä iltakurssina tai intensiivi-viikonloppu-kurssina. 18 tunnin työmalli on myös Bruce Fisherin kehittämä.
 • Ratkaisukeskeisenä elämäntaidonvalmentajana LCF Life Coach® valmennan yksilöitä, ryhmiä tai työyhteisöiden tiimejä heidän itsensä tai yrityksensä valitsemasta elämän osa-alueen aihepiiristä. Kuljen sovitun aikaa rinnalla ja esitän kysymyksiä, joiden avulla valmennettava oivaltaa vastauksia itsestään ja pääsee kokemassaan ongelmatilanteessa eteenpäin, kohti omannäköisempää uutta huomista.
 • Aloe vera -pohjaisten tuotteiden kanssa levitän ympärilleni sisäistä ja ulkoista sekä myöskin taloudellista hyvinvointia tarjoten halukkaille Foreverin liiketoimintamahdollisuutta. Foreverin itsenäisenä Business Ownerina minulla on menossa jo yhdeksäs vuosi. Ihoa ja kehoa hellivät ja kosteuttavat tuotteet sopivat vauvasta vaariin ja tyytyväisiä asiakkaita on riittänyt näiden vuosien varrella. Järjestän ohjattuja käsi-, jalka- ja kasvohemmotteluja privaatisti ja ryhmille sekä työyhteisöille.
 • Liiketoiminta on globaalia ja olen saanut tutustua ihanan aurinkoisiin ja positiivisiin kollegoihini ympäri maapallon. Tämä yritystoimintani on vienyt minua myös matkoille, sillä meidän vuosittaiset päätapahtumat järjestetään Göteborgin Mölndalissa. Olen tutustunut Foreverin tehtaan toimintaan Texasin Dallasissa, kun Forever Living Products täytti 40-vuotta.

Millaisia tarpeita näillä asiakkaillasi on? Ja millaista palautetta olet heiltä saanut?

 • Aloe vera -tuotteita ostavat tai niitä omilla tunnuksillaan  halvemmalla tilaavat ovat kaltaisiani, johonkin ongelmaansa helpotusta hakevia, kaikenikäisiä miehiä ja naisia. Heidän arvomaailmassaan terveys, luonnonmukaisuus, vaihtoehtoinen kehon normaalien toimintojen tukeminen sekä laadukkaat tuotteet ovat prioriteetteina aika korkealla. Erityisherkkiä on paljon Aloe vera -asiakaskunnassani.
 • Ihmissuhteen erilaiset haasteet tulee esille seminaareissani ja kursseillani sekä hyvin usein myös valmennuksessani. Eroryhmistäni havaitsen nopeasti erityisherkät henkilöt, sillä heitä osallistuu lähes jokaiseen vertaisryhmään.
 • Asiakkaita jännittää usein seminaareihin ja kursseille tullessa. Lopussa saan heiltä kuitenkin palautetta siitä, miten avartavaksi he kokevat toisten vertaisryhmäläisten tarinoiden kuulemisen ja miten auttavaksi he kokevat sen, kun voivat suhteuttaa omaa kriisiään kuulemaansa.
 • Vertaisryhmätapaamisista tulee monelle henkireikä raskaan ja kaoottisenkin elämänvaiheen keskellä. He saavat toisistaan uusia ystäviä loppuelämänsä varrelle ja seminaarissa käsitellyistä aihealueista työkaluja uuteen elämäänsä. Yhdessä kuljettu viikkojen matka hurahtaa todella nopeasti ryhmäläisten mielestä.

Saan kiitosta lämminsydämisestä ryhmänvetäjän taidostani ja lempeästä tavastani tarjota tällaista tukea erokriisin keskellä taivaltaville

 • Ratkaisukeskeisestä valmennuksestani asiakkaat ovat todenneet, että osaan ystävällisesti kysyä heiltä juuri oikeat kysymykset ja lempeästi haastaa heitä pohtimaan omaa tilannettaan sekä kehittämään oma-aloitteisia ratkaisuja elämäänsä. He uskaltavat kertoa valmennuksen aikana asioistaan turvallisen ja luottamuksellisen ilmapiirin vallitessa. Kotitehtävät tuovat syvyyttä ja sisältöä valmennusten välillä. Tapani kohdata ja herättää tarkastelemaan asioita eri näkökulmista he kokevat erittäin tärkeäksi.

Voiko erityisherkkä toteuttaa itseään erityisen hyvin toimimalla yrittäjänä? Miten tämä ilmenee sinulla esimerkiksi asiakastyössä?  

 • Asiakastyössä olen erityisherkkyydestä todennut olevan paljonkin hyötyä, sillä huomaan kanssakäymisen aikana asiakkaan ilmeiden ja eleiden pienetkin vivahteet ja osaan ottaa ne asiakaspalvelutilanteessa huomioon. Samoin meillä erityisherkillä on tarve saada kaikki viihtymään tai huomioida syrjäänvetäytyjätkin, joten sekin ominaisuutemme tuo onnistumisia varsinkin ryhmiä ohjatessani. Intuition hyödyntäminen on myös päivittäistä, kun sitä on opetellut kuulemaan.
 • Tarve olla pahoittamatta toisen mieltä tai aiheuttamatta ristiriitatilanteita tuo myös omat mausteensa asiakaspalvelutilanteisiin. Mieluummin myötäilee ja sovittelee, kuin latelee jyrkkiä ehtoja. Tosin tilannetta käy myöhemmin itsekseen läpi mahdollisesti pitkäänkin. Saattaa pohtia itsekseen ja pahoitella tilanteen sujumista ja sitä, että olisi pitänyt toimia toisella tavoin, vaikka asiakas ei ole kiinnittänyt huomiota tilanteeseen ollenkaan.
 • Välillä nopeallakin aikataululla muuttuvissa asiakaspalvelutilanteissa saa vapaasti päästää oman luovuuden valloilleen, samoin erilaisten palvelujensa ja tuotteidensa kehittämisessä.
 • Empatiasta ja eläytymiskyvystä on hyötyä vertaisryhmiä ohjatessa eri tunnetiloihin. Musiikin avulla saa ryhmän vaivattomasti tunteen äärelle. Valmennuksissa havaitsen nopeasti henkilön kehollisuuden tai luovuuden ja osaan valita harjoituksia, joiden avulla valmennettava kokee uusia ahaa-elämyksiä, kun mennään eri aisteja apuna käyttäen hieman totutun ulkopuolelle.

Miten vältät yrittäjänä toimiessasi liiallisen kuormituksen ja pidät omasta hyvinvoinnistasi huolta? 

 • Vapaasti itsenäisenä toimijana toimiminen onkin ollut itselleni haasteellista. Palkkatyössähän aina joku toinen määritteli toimintatavat. Lisäksi ravintolisien markkinointia meillä Suomessa ja EU:ssa ohjaa tiukat lait.
 • Toisaalta taas itsenäisenä toimijana on itse huolehdittava tarkkaan oman ajan käytöstä. Helposti saattaa kuormittua liikaa pohtiessaan ympäri vuorokauden yritystoimintaansa liittyviä asioita. Erityisherkkyyteen liittyvä syvällinen pohtiminen ja asioiden “oikeintekemisen” tarve tuovat omat haasteensa. Täytyy oikein patistaa itseään kokeilemaan rohkeasti erilaisia toimintatapoja ja markkinointikeinoja. Kritiikinsietokykyä yrittäminen kyllä meillä erityisherkillä kasvattaa.

Sinulla on käytäntönä tällainen "Bad hair day". Kerro siitä, mitä se sisältää?

 • Minulla muodostui jo palkkatöiden loppuaikoina sellainen tapa, että reissupäivän jälkeisen päivän pyhitän “Bad hair dayksi”, eli en sovi siihen tärkeitä menoja. Näin pystyn palautumaan hälyisestä, aikataulutetusta reissustani paremmin. Reissut ja tapahtumat sisältävät paljon uusia tilanteita, henkilöitä, reagoimista, smalltalkaamista, taustahälyä ja keskeytyksiä. Mahdollisesti myös lyhyempiä yöunia, kiireellisempiä ruokailuhetkiä, paljon paikoillaan istumista tai koko päivän seisomista tai pitkiä ajomatkoja. Kaikki nämä kuormittavat erityisherkän hermojärjestelmää normaalia enemmän, joten palautumiseen on kiinnitettävä erityistä huomiota.
 • Palkkatyöhön verrattuna yritystoimintaansa miettii lähes aina. Itse olenkin huomannut, että kotoa pois lähteminen, vaikka vain hetkeksi, antaa ajatuksille lepohetken. Tekee hyvää käydä viikonloppuna jossain muualla. Ulkoilu, mielekäs puuhastelu, sosialiseeraaminen läheisten ja ystävien kanssa, riittävä uni ja ravintotiheä ruoka ovat minulle tärkeitä palautumisen kannalta. Yhdessä kokkailu tai vaikka telkkarista mieluisten ohjelmien katsominen on rentouttavaa.
 • Olen elämyshakuisena ambiverttina kuldurellien elämysten suurkuluttaja ja tykkään käydä teattereissa ja musiikkitapahtumissa. Viime aikoina nämä elämykset ovat olleet lähinnä linjojen kautta tai television välityksellä tapahtuvia. Kaipaan yhteisöllisyyttä, mutta myös omaa aikaa. Näin vanhemmiten huomaan vielä selkeämmin sen, miten tärkeää on varata itselleen kalenteriin Minä-aikaa. Silloin ajatukset saavat rauhoittua kokemastaan ja kehon parasympaattinen hermosto tasaantua.

Millaisia neuvoja antaisit erityisherkälle, joka haluaisi perustaa oman yrityksen, mutta pohtii omaa jaksamistaan? 

 • Erityisherkkyys on suuri synnynnäinen voimavara, kun huolehtii omasta jaksamisestaan. Silloin tätä ominaisuutta pystyy parhaiten hyödyntämään. Väsyneenä ja ylivirittyneenä ominaisuudesta tulee taakka.
 • Erittäin suurta huomiota kiinnittäisin siis omaan palautumiseen ja haluankin antaa mielelläni joitakin konkreettisia ohjeita:
 1. Löydä itsellesi sopiva mieluinen palautumismuoto - sekä keholle että mielelle. Huolehdi riittävästä unen määrästä ja säännöllisestä ruokarytmistä sekä syö ravintotiheää ruokaa. Kehosi on ainoa paikka, jossa vietät koko elämäsi, joten huolehdi ainoasta työkalustasi, jonka avulla myöskin yritystoimintaa pyörität!
 2. Pidä mielesi positiivisena! Elämä kantaa!
 3. Verkostoidu muiden yrittäjien kanssa. Liity paikalliseen yrittäjäjärjestöön www.yrittajat.fi. Yrittäjäkollegoiden lisäksi sieltä voit tarvittaessa saada paljon apua esimerkiksi lakiasioissa tai vaikka kouluttautua erilaisilla kursseilla. Sosiaalisessa mediassa on useita yrittäjäryhmiä, joista saa tarvittaessa hyviä neuvoja.
 4. Tee rohkeita kokeiluja esimerkiksi markkinoinnissa tai palveluiden muotoilussa. Me erityisherkät tahdomme pohtia paljon ja pitkään erilaisten vaihtoehtojen välillä. Aina voi kokeilla jotain muuta, jos valittu tapa ei tuota toivomaamme tulosta.
 • Erityisherkillä saattaa olla myös ADHD tai ADD, eli aktiivisuuden ja tarkkaavaisuuden häiriö. Olen tehnyt muutamista menestyneistä yrittäjä-kollegoistani havainnon, että ADHD- tai ADD-persoonilla tuntuu yritystoiminta sujuvan todella hyvin. Yrittämisessä vaaditaan monesti nopeita ratkaisuja ja suunnanmuutoksia, joten liekö siitä kyse, että yritystoiminta tuntuu sujuvan. Henkilö, joka on muuten tarkkaamaton, saattaa pystyä keskittymään erittäin hyvin itselle mieluisaan ja kiinnostavaan toimintaan. Oireyhtymään usein liittyvä herkkä havainnointi ja ajatusten vaihtelu lisäävät luovuutta, jota myöskin yritystoiminnassa tarvitaan. Impulsiivinen ja yliaktiivinen ihminen saatetaan kokea reippaana toimeen tarttujana ja joskus asioiden suoraan sanominenkin voi olla hyväksi. Eli yritystoiminnassa tästä oireyhtymästä näyttäisi olevan hyötyä.
 • Omaan intuitioon kannattaa luottaa ja oman alan löytämiseen, jos yrittäminen kutsuu. Erityisherkkiä tuntuu kutsuvan paljon erilaiset auttamista sisältävät tehtävät. Jossain sosiaalisen median erityisherkkyys-ryhmässä oli hiljattain kysely ja vastauksina tuli paljon auttamistyötä terveyden- ja sosiaalihuollon tai lastenhoidon aloilla tekeviltä. Kannattaa tietysti miettiä, aloittaako ensin sivutoimisena palkkatyön ohella, kenelle se on mahdollista.

Millaisia tavoitteita ja haaveita sinulla on yrittäjänä?

 • Tavoitteenani on laajentaa Aloe vera -yritystoimintaani maailmalle vielä useampiin maihin. Tämä liiketoiminta on minun eläketurvani, sillä minulla on useita kollegoita ympäri maailman, jotka myyvät Aloe vera -tuotteita vielä palkkatyöstä eläkkeelle jäätyäänkin. Ja tämä liiketoimintani ei ole paikkaan sidottu eli voin tehdä tätä työtä mistäpäin maailmaa tahansa, kunhan vain netti toimii.
 • Ihmissuhteisiin liittyvässä yritystoiminnassani haaveeni on tunneavoimuuden lisääminen ja parisuhteiden käsikirjoituksen oivalluttaminen varsinkin ensimmäistä parisuhdettaan aloittavien välillä. Tavoitteeni tähän liittyen on levittää palveluistani tietämystä, jotta tavoitan nuorten kanssa työskentelevät tahot vuoteen 2023 mennessä. Yhteistyössä heidän kanssaan voin järjestää erilaisia workshoppeja, luentoja ja kursseja.
 • Toinen tavoitteeni on tulla niin tunnetuksi Suomalaisen eroseminaarin järjestäjäksi Oulun talousalueella niin, että kaikki parisuhteissaan kipuilevat tietävät, mistä löytävät tarvittaessa vertaisryhmän.
 • Kolmas tavoitteeni on kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin lisääminen LCF Life Coachina etenkin erityisherkille sinkuille. Johdattelen seminaareissani ja oivallutan kursseillani ihmisiä uuteen omannäköisempään huomiseen.

Millaisen loppukiteytyksen haluat haastattelun päätteeksi antaa?

 • Leikin lapsuudessa useasti opettajaa ja nuoruudessa haaveenani oli lääkärin työ. Nyt toimin yrittäjänä hyvinvointialalla, jossa voin neuvoa asiakkaitani hyvinvointiin liittyvissä asioissa sekä opastaa uuteen huomiseen ihmissuhteisiin liittyvissä ongelmatilanteissa ja oivalluttaa valmennusasiakkaitani kokonaisvaltaisessa hyvinvoinnissa.

Synnynnäinen erityisherkkyys-ominaisuus on suuri voimavarani!

 

Kiitos Anne mielenkiintoisista ja monipuolisista ajatuksistasi.