ERITYISHERKKYYDEN KOULUTUS- JA OHJAUSPALVELUT

Hannu Sirkkilä on itse erityisherkkä ja HS-Valmentamo Portti tarjoaakin monipuolisia erityisherkkyyteen liittyviä koulutus- ja ohjauspalveluita.

Vuonna 2014 löysin tietoja erityisherkkyydestä. Se avasi välittömästi uuden näkökulman omaan itseeni, persoonallisuuteeni ja miten olen elämääni kokenut. Pienestä pitäen olen ollut uusista asioista innostuva, uteliaani erilaisia kokemuksia tavoitteleva.

Kuvaukset elämyshakuisuudesta sopivat minuun mainiosti. Siksi olen vuodesta 2014 alkaen ollut mukana erityisherkkien toiminnassa. Nykyisin tietoa siitä jakaen, yhdessä pohtien ja vuorovaikutteisesti lisäämässä erityisherkkien itseymmärrystä voimavaraistumisen polulla.Hannu Sirkkilä

Haastattelu vuodelta 2019

UUTUUSKIRJA:
Erityisherkkien elämää - vapaa-aika palautumisen, voimaantumisen ja ilonlähteenä (2023)

Kirjani käsittelee erityisherkkien vapaa-aikaa, joka merkitsee erityisherkille palautumista työelämän kiireistä, omaa sisäistä voimaantumista ja monenlaista elämän sisältöä ja iloa.

Tarkastelen kirjan alateemoina erityisherkkien vapaa-ajan suunnittelua, kotia ja asumista, sosiaalisia suhteita, kehon ja mielen tasapainoa sekä luontoon, liikuntaan ja kulttuuriin liittyviä harrastuksia.

Kirjan aineistona on 25 erityisherkän kokemukset ja hyvät käytännöt. Kirja sisältää runsaasti vapaa-aikaan liittyviä pohdintakysymyksiä sen toimiessa lukijalleen myös työkirjana. Kirjan on kuvittanut Maija Kippo.

Kirjan hinta: 30 € (+mahdolliset postikulut)

Erityisherkkien voimavarapiiri

Piirissä käsitellään erityisherkkyyden sisältöä ja laatuja. Pohditaan erityisherkkyyden ilmenemistä perhe-elämässä, muissa ihmissuhteissa, työelämässä ja vapaa-aikana. Tavoitteena on nähdä erityisherkkyys voimavarana ja rikkautena omassa elämässä. Piiri kokoontuu 5-8 kertaa kulloinkin 1,5 tuntia.

Erityisherkkänä työelämässä

Tilausluennolla/työpajassa perehdytään aluksi erityisherkän työntekijän piirteisiin. Tämän jälkeen tunnistetaan nykyisen työelämän haasteita, vaatimuksia ja uhkia erityisherkän kannalta.  Tavoitteena on hahmottaa erityisherkkyysystävällisen työpaikan piirteitä ja käytäntöjä. Sisältönä on myös erityisherkän esimiehen ja hänen toimintansa käsittely. Toteutus voi olla yksi luento tai siihen liittyvä ohjattu työpajatyöskentely.

Ikääntyvät erityisherkät

Tilausluennolla käsitellään aluksi yleisesti erityisherkkyyden sisältöä ja piirteitä. Tämän jälkeen keskitytään erityisherkkyyden ilmenemiseen ikääntyvien elämässä tarkastelemalla sen vaikutuksia mm. elämän arjessa ja käytännöissä, ihmissuhteissa ja harrastuksissa. Lähtökohtana on nähdä erityisherkkyys ikääntyvän elämän voimavarana ja hänen henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin edistäjänä. Luento on tilattavissa vanhusryhmille ja/tai ikääntyvien kanssa työtätekeville. Toteutus voi olla myös useampi kertainen kokonaisuus.

Erityisherkkyysystävällinen päiväkoti ja koulu

Tilausluennolla/työpajassa käsitellään aluksi erityisherkkien lasten ja nuorten piirteitä. Tämän jälkeen perehdytään päiväkodin ja koulun rakennetun ja sosiaalisen ympäristön sekä toiminnan käytäntöjen aiheuttamiin haasteisiin erityisherkille.

Tavoite on hahmottaa erityisherkille (lapset, nuoret, henkilökunta) ystävällisen päiväkodin ja koulun piirteitä ja hyviä olemisen ja toiminnan käytäntöjä. Toteutus voi olla yksi luento tai siihen liittyvä ohjattu työpajatyöskentely.

Erityisen herkkää nuorisotyötä

Tilausluennolla/työpajassa käsitellään aluksi erityisherkkien nuortenpiirteitä. Tämän jälkeen tuodaan esille nuorisotyöntekijöiden valmiudet tunnistaa erityisherkkiä nuoria sekä heidän toiminnallisia ja sosiaalisia piirteitä nuorisotyön toimintaympäristössä.

Tavoitteena on hahmottaa erityisherkkyysensitiivisen nuorisotyön mahdollisia toimintamuotoja ja käytäntöjä. Työpajatoteutuksessa suunnitellaan sensitiivisen nuorisotyön toteuttamista. Toteutus voi olla yksi luento tai siihen liittyvä ohjattu työpajatyöskentely.

Stor tack för din medverkan på vår Höstdag i Tammerfors. Det var roligt att märka att, precis som du säger, deltagarna var så aktiva och intresserade. Du hade ett trevligt sätt att föreläsa och det märktes att du är professionell på det och kunnig på Högkänslighet-temat!

Workshopen var suveränt bra upplagd och det var lätt för alla att bidra, tröskeln att delta aktivt var låg. Verkligen bra och meningsfullt! Ganska ofta blir workshopar bara tidskrävande utan att ha så mycket att ge deltagarna, men ditt upplägg var mycket givande.

Svenskfinlands specialpedagogiska förening r.f.

Lämmin kiitos luennosta; tietoa tarvitaan paljon. Itse ymmärtänyt asian itsessäni vasta 5-kymppisenä, mikä on tarkoittanut sitä, että erityisherkkyys ehti muodostua riippakiveksi ja aiheuttaa paljon kipua.. Ja nyt täytyy koettaa korjata itseään siinä valossa, että 'olen ihan kiva vaikka olen HSP' - on aika kova homma.

Kerron siksi, että jos olisin tiennyt ominaisuudestani aikaisemmin, olisin välttynyt monelta ja moni läheisenikin - siksi toivon, että ihmisille tietoa aiheesta, jotta a) tunnistavat asian itsessään ja/tai b) ymmärtävät heitä, jotka ovat HSP. Kiitos luennosta siis!

Oli oikein mielenkiintoinen ja informatiivinen luento. Auttoi ymmärtämään paremmin omia sekä toisten piirteitä. Kiitos!

Hyvä, kattava ja selkeä luento asiantuntijan johdattamana! Erittäin onnistunut luento. Mikäli vastaavia järjestetään vastaisuudessakin, olen hyvin kiinnostunut olemaan läsnä 🙂

Hyvää ja hyödyllistä tietoa. Tosi verkkainen tahti. Toivottavasti saadaan vielä kurssejakin vielä toteutumaan.

Kiitos tästä selkeästä luennosta, joka palautti mieleen jo ennen kuultua, mutta toi myös uutta tietoa tästä asiasta. Hienoa, että tämä oli katsottavissa netissä ympäri Suomea. Tähän samaan aiheeseen liittyviä luentoja tai työpajoja mielellään lisää! 🙂

HINNASTO: ERITYISHERKKYYDEN KOULUTUS- JA OHJAUSPALVELUT
Hintoihin lisätään voimassaoleva arvonlisävero sekä mahdolliset matkakulut Tampereen seudun ulkopuolelle.

Erityisherkkien voimavarapiiri (5 krt) • 125 €

Erityisherkkänä työelämässä: luento • 200 €

Erityisherkkänä työelämässä: luento + työpaja • 350 €

Ikääntyvät erityisherkät: luento • 200 €

Erityisherkkyysystävällinen päiväkoti ja koulu: luento • 200 €

Erityisherkkyysystävällinen päiväkoti ja koulu: luento + työpaja • 350 €

Erityisen herkkää nuorisotyötä: luento • 200 €

Erityisen herkkää nuorisotyötä: luento + työpaja • 350 €

Kiinnostaako erityisherkkyys?

Lue lisää erityisherkkyydestä.

HSP Suomi ry

Muikkelit.fi vieraskynä (Mari Lamminaho): Erityisherkkä mies ei viihdy äijäporukoissa