Mindfulness-harjoituksia kesään

Mindfulness. Hyväksyvää tietoista läsnäoloa. Siitähän siinä on kyse. Mutta kuulostaako tuo jotenkin erityiseltä, mahdollisesti haasteelliselta tai vaikealta? Käytännössä asia on kuitenkin juuri toisin eli läsnäolon harjoittaminen ja syventäminen toimii mainiosti pienillä, arkisilla harjoitteilla. Siksi kaikenlaiset rutiinitoiminnot tarjoavat oivallisen lähtökohdan mielen rauhoittamiselle ja tietoiseksi tulemiselle hetkeen. Hampaiden pesu, suihkussa olo, tiskaaminen, syöminen, juominen. Tämä lista on rajaton, kun haluamme pysäyttää ajatusten virtaa ja tunnistaa sisäisesti itseämme ja oloamme.

Olin eilen, 8.6.,  Ikaalisissa suunnittelemassa 16.6. ja 22.7. Rahkolan kesä 2021 ohjelmistoon kuuluvaa Mindfulness-kävelyä. Tietoisen kävelyn ohella ohjaan reitin varrella aktivoivia aistiharjoituksia. Haju, kuulo, maku, näkö, tunto – kaikkia näitä voi mainiosti aktivoida kesäisessä ympäristössä.  Haluankin tässä tekstissäni tuoda esille joitakin yksinkertaisia harjoituksia. Ole hyvä – kokeile ja muokkaa itsellesi mieluisa ja toimiva.

Istuminen

Istu penkillä, kivellä, kannolla tai vaikkapa metsän mättäällä. Sulje silmät, hengitä muutaman kerran tietoisesta sisään ja ulos. Tunnista miten istut. Miten ovat jalat, lantion seutu, selkä, kädet, pää. Keskity seuraavaksi siihen, mitä voit kuulla. Anna äänien tulla, mennä, takertumatta niihin. Voit tunnistaa ehkä myös hiljaisuutta. Tunnista seuraavaksi, mitä voit tuntea kehossasi, iholla tai vaatteiden läpi. Ehkä auringon lämpöä, viileyttä, tuulta, tai ei mitään erityistä. Anna näiden tuntemusten tulla ja mennä.

Maisema

Seiso paikassa, mistä näet luontoa tai rakennettua maisemaa melko kauas eteenpäin. Hengitä muutaman kerran tietoisesti sisään ja ulos. Suuntaa katseesi eteenpäin johonkin kiintopisteeseen. Tuijota sitä ajattelematta sitä. Anna katseesi vaeltaa ja siirtyä seuraavaan kohtaan, lähempänä tai kauempana. Katseesi voi tällä tavoin virrata silmän räpsäyksittäin maisemassa. Voit myös siirtää katseesi taivaalle: huomioit ehkä pilvien virtaa.

Puu

Pihapiirissä, puistossa tai metsässä anna mielesi vapaasti valita jokin puu. Lähesty ja mene sen vieraan ihmetellen tuota puuta täysin uutena kokemuksena. Katsele sen pinnan muotoja ja yksityiskohtia. Haluat seuraavaksi kosketella sen pintaa: sormilla, kämmenellä, käsivarsilla. Sulje silmät ja tunnista puun energian virtausta. Paina pääsi lähelle puun pintaa. Mikä on puun haju? Kiedo käsivartesi puun ympärille. Mitä voit tuntea tässä halauksessa?

Vesi

Asetu joen, järven, lammikon, meren viereen. Katsele veden pintaa. Miltä tuo pinta näyttää liikkeenä tai tasaisuutena? Entä sen väri. Sulje silmät ja vie kätesi veden pinnalle. Kevyt kosketus sormen päällä, kämmenellä. Millainen on tuntoaistimus? Voit viedä kättäsi tai varpaitasi hieman pinnan alle ja kokea tuota tuntemusta. Tee pientä liikettä, miten vesi elää ja liikkuu. Kun avaat silmäsi, voit heittää pienen kiven veteen ja huomioida, miten veden pinta muuttuu?

Mansikka, vadelma, mustikka

Marjat kypsyvät. Katsele kuin ihmetellen yksittäistä marjaa. Miltä se näyttää, mikä on sen väri ja muoto? Koskettele sitä hennosti, miltä se tuntuu sormiesi välissä. Irrotat sen ja vie se kämmenellesi. Ensin katselet sitä ja sitten tuot marjan sieraintesi alle. Sulje silmäsi ja tunnista pelkkää hajua. Vie seuraavaksi marja suuhun. Miltä se tuntuu suussasi, mitä makua voit havaita? Pureskele pehmeästi tunnistaen marjan muotoa ja maun yksityiskohtia. Niele marjasi tietoisesti. Jälkimaku täyttää suusi.

Hyvää tietoisten hetkien kesää!